Forpagtning eller bortforpagtning af landbrugsjord bliver mere og mere almindeligt, og en stadig større del af danske landbrugsejendomme dyrkes i dag af en anden end ejendommens ejer. Som følge af denne udvikling bliver det kun mere relevant og nødvendigt, at man som landmand også juridisk set har styr på sine forpagtningsforhold.
Læs mere i denne artikel, hvor du får en række gode råd til forpagtningskontrakter.
Hvis du forpagter eller bortforpagter landbrugsjord, er der en række generelle juridiske forhold, som man altid bør have styr på, hvis man vil sikre dig bedst muligt mod konflikter. Konflikter om forpagtning kan angå aftaleparten i forpagtningsaftalen eksempelvis ved tvivl om forpagtningens omfang eller spørgsmål om regulering af forpagtningsafgiften som følge af ændringer i EU-støtten til de forpagtede arealer. Konflikter kan også angå et konkursbo, som mener at have rettigheder, som er i konflikt med bortforpagters eller forpagters rettigheder.
Formålet med denne artikel er at fremhæve en række af de forhold, som du som bortforpagter eller forpagter særligt bør være opmærksom på, hvis du skal indgå en forpagtningsaftale, sådan at du er sikret bedst muligt mod konflikter.
Det må først og fremmest altid anbefales, at forpagtningskontrakten oprettes skriftligt. Det sikrer, at vilkårene også er til at huske mellem parterne i aftalen flere år efter, at forpagtningsaftalen blev indgået. En skriftlig forpagtningsaftale er også en fordel, hvis landbrugsejendommen overdrages til en ny ejer, eller hvis en af parterne bliver taget under konkursbehandling, så der i alle tilfælde er klarhed om aftalens vilkår.
Ved indgåelsen af en forpagtningsaftale er det først og fremmest centralt at få beskrevet parterne korrekt og at få beskrevet forpagtningens omfang, så der er enighed om, hvilket areal der forpagtes. I forhold til parterne kan det være en fordel at præcisere, om videreforpagtning skal være tilladt, og i forhold til forpagtningens omfang, kan der med fordel vedlægges et kort med angivelse af arealerne. Herudover bør der blive taget hensyn til eksempelvis, om jagtretten medfølger.
Herudover bør der navnlig tages stilling til:
Denne artikel kan ikke erstatte konkret rådgivning. Har du spørgsmål til denne artikel, eller hvis du har brug for juridisk rådgivning i forbindelse en forpagtningskontrakt, er du meget velkommen til at kontakte advokat Allan Sørensen.